Onze nieuwe Huiskamer

Lichtstraat 376. Boven de ontmoetingsruimte en beneden de cursuslokalen. 

Om een ontmoetingsplek te bieden aan vluchtelingen zonder netwerk is eind 2016 de Huiskamer opgericht. De Huiskamer biedt geen onderdakfaciliteiten maar wel cursussen op instap- en hoger niveau. Sinds september 2017 is de Huiskamer gevestigd op Lichtstraat 376, in het centrum van Eindhoven, omringd door het Victoriapark en woonflats. In de Huiskamer zijn vluchtelingen uit Eindhoven en regio welkom, en ze heeft als doel vluchtelingen gelegenheid te geven contacten te leggen en talenten te ontwikkelen.

Hoe ziet de Huiskamer eruit?

Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. De bovenste is volledig ingericht met het oog op ‘contact leggen’. Hier is een gezellige praathoek en staan eettafels voor gezamenlijke lunches. En staat de koffie altijd klaar.                                   
De begane grond is ingericht om cursussen en andere activiteiten voor talentontwikkeling te organiseren.

Activiteiten

In de Huiskamer worden activiteiten georganiseerd en cursussen gegeven, op instap- en hoger niveau. Voorbeelden van activiteiten worden georganiseerd zijn:

 • - Nederlandse les
 • - Engelse les
 • - Nederlandse cultuur
 • - Naailes
 • Fietsherstel
 • - Schilderles
 • - Lassen
 • - Sportactiviteiten en fitness
 • - Boksles
 • - Zwemles
 • - Deskundige hulp bij een opgelopen trauma
 • - Houtbewerking
 • - Er zijn nog veel meer cursussen in voorbereiding


Alle activiteiten in de Huiskamer zijn gratis voor vluchtelingen en worden georganiseerd door vrijwilligers en betaald met hulp van onze sponsors.

Maatschappelijk effect

Binnen de maatschappij fungeert de Huiskamer als een centrum voor begeleiding voor vluchtelingen die op zoek gaan naar nieuwe perspectieven. Door middel van de Huiskamer kan de doelgroep bouwen aan een netwerk, tot ontspanning komen, eigen activiteiten ontplooien en arbeidsvaardigheden ontwikkelen.

In de Huiskamer komen onze bezoekers op adem en nemen het heft in eigen handen. Ze ontmoeten er vrienden, drinken thee en koffie, gebruiken internet. Ze wisselen ervaringen uit en ontplooien initiatieven met elkaar en de studenten. Voor de vluchtelingen is het vaak lastig om binnen de sociale omgeving vrijuit te spreken over verblijf in Nederland. In de Huiskamer wordt dit gesprek juist aangemoedigd. Wat zijn de kwesties waar mensen dagelijks tegenaan lopen? Hoe ga je om met je gezondheid, dagbesteding en familie? Mensen worden aangemoedigd voor mogelijkheden voor dagbesteding en het vergroten van de zelfredzaamheid.

De beoogde effecten hiervan op de maatschappij zijn onder andere:

 • - Uitbuiting van vluchtelingen migranten wordt indirect tegengegaan doordat ze goed geïnformeerd en geadviseerd worden over hun rechten en plichten
 • - Criminalisering van vluchtelingen wordt indirect bestreden doordat ze een eigen plek in de stad hebben waar ze terecht kunnen om activiteiten voor zichzelf te organiseren.
 • - De verspreiding van besmettelijke ziektes wordt tegengegaan door hen te informeren over hun recht t.a.v. toegang tot medisch noodzakelijke zorg. Voorlichters uit organisaties zoals de GGD krijgen een podium om voorlichting te geven over SOA’s.
 • - Luisterfunctie: wat moet verbeterd worden, zodat het de vluchteling beter vergaat?

 

OPEN DAG 26 maart 10-17 uur

OPEN DAG 26 maart 10-17 uur. Lodewijk Napoleonplein 7, Eindhoven

Het Jongerenhuis organiseerde een open dag op zaterdag 26 maart.

Aan tafel in de “De Huiskamer” voor vluchtelingen van het Jongerenhuis Eindhoven

23 en 30 december was de opening van de Huiskamer. Voor de genodigden was er de mogelijkheid om aan te schuiven voor een heerlijk diner. Het Jongerenhuis had in samenwerking met Neeltje van Urk en Jeanne van Beers 2 <feestelijke diners> georganiseerd.

 

Lees meer...

Taalles en Talentsupport

Tweemaal per week wordt in het Jongerenhuis taalles gegeven aan jonge asielzoekers zonder enige kennis van het Nederlands of aan meer gevorderden. Het gebeurt in huiselijke sfeer. De deelnemers voelen zich thuis. Deze taalles staat model voor de cursus Talentsupport.

Talentsupport is gestart in november 2013. De cursus “Ondernemen in eigen Toekomst” is gegeven door “New Dutch Connections” aan een groep van tien asielzoekers, die in het Jongerenhuis woonden of hadden gewoond.

Het gevolg van deze cursus was adembenemend: Fatou en Mamawa gaan zelfstandig worden door eigen bezigheden (schoonmaken, bakken), Saman leert websites te bouwen, Reber wil systeembeheerder worden, Sedou wil zich verder bekwamen in het schilderen, Ahmedu bereidt zich voor op studie architect, Mustapha wordt geholpen door zijn huidige school om verder te studeren. Het is goed te zien dat de coaches (mensen met ervaring in gekozen richting) met initiatieven komen om nieuwe toekomst mogelijk te maken. Al deze vluchtelingen kregen tot nu toe geen enkele kans, omdat ze buiten de officiële mogelijkheden vielen.

Er is meer dan het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Ga niet jaar in jaar uit zielig in een hoekje zitten wachten, maar werk aan je toekomst en ga plannen maken. En maak jezelf economisch inzetbaar en gevraagd als werknemer of zelfstandige, waar dan ook.

In 2015 vinden nieuwe cursussen plaats, zowel van Talentsupport als Nederlands.

Huiskamer in Eindhoven voor vluchtelingen

Het Jongerenhuis zet in het centrum van Eindhoven onder de vlag van het Jongerenhuis een Huiskamer op voor vluchtelingen zonder woonplek.

De doelstelling van het Jongerenhuis is naast het samenwonen van vluchtelingen en studenten ook activiteiten en projecten te ontplooien voor vluchtelingen buiten het Jongerenhuis. We zien dat we meer voor hen bereiken, als we ook daadwerkelijk verschillende projecten organiseren.

Lees meer...

Coaching

De begeleiding gebeurt in het samen optrekken van de student en de vluchteling, geholpen door een legertje vrijwilligers en drie professionals. Alle zaken nodig voor het samenwonen doen de bewoners samen. Jongeren helpen jongeren juist in de dagelijkse gang van zaken.
De kracht van het Jongerenhuis is de sociale omgang van leeftijdgenoten, van jongeren zonder status met studenten. Meestal komen de vluchtelingen van straat, zijn ontredderd door ervaringen in eigen land en hebben sterke behoefte aan aandacht en hulp om weer in het gewone leven terecht te komen, wat op straat niet is te vinden. De warmte van het Jongerenhuis is een noodzakelijk stap op de weg naar een normaal leven.

Lees meer...